Biljka Aloe Vera list biljke

Istorijat Aloe Vera biljke

Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) je biljka o čijim se blagotvornim dejstvima i lekovitim moćima pričalo i pisalo još pre 8000 godina. Prvi put gde se pominje ova čudesna biljka je u Starom zavetu 6000 godina pre nove ere. Razne recepture su pronađene još na mesopotamijskim pločicama, na papirusima u starom Egiptu, mnogi grčki lekari iz perioda pre nove ere je pominju, koriste u medicini i prave zapise o njenim blagotvornim dejstvima. Kasnije se uvršćuje i u modernu medicinu. Danas je Aloe Vera jedna od najpopularnijih biljaka i ima široku primenu u svim pravcima.

Kroz istoriju mnogi vladari, filozofi, narodi su je koristili u različite svrhe i svi su imali neki poseban naziv za nju: „kraljevski lek“, „nebeski lek“, „zlatne kapi“, „eliksir dugovečnosti“, „biljka besmrtnosti“ itd.

Aloja pripada porodici ljiljana i poznato je da postoji preko 400 vrsta. Najčešće se razlikuju po veličini i obliku listova i po vrsti stabljike. Naravno nisu sve vrste aloje lekovite i zato je veoma važno dobro poznavati vrste aloje. Najpoznatije vrste su: Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller), Aloe Arborescens i Aloe Ferox. Najčešće se koriste Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) i Aloe Arborescens. Kako razlikovati ove dve vrste aloe? Najveća razlika je u samom rastu biljke. Aloe Vera ima kratku stabljiku iz koje rastu sabljasti mesnati zeleni listovi sa trnjem, dok Aloe Arborescens ima visoko stablo iz kojeg se granaju mesnati listovi. U daljem tekstu ćemo se najviše fokusirati na Aloe Vera-u kao najpoznatiju biljku sa lekovitim i blagotvornim dejstvima.

Aloe Vera raste na područjima sa suvom i toplom klimom. Potpuno razvijena biljka visoka je od 70-120cm, sa dužinom listova i do 50cm. Svaka biljka u proseku sadrži od 12-15 listova širine oko 10cm i debljine oko 5cm. Ono što se smatra lekovitim kod ove biljke je gel koji se nalazi u listu, ispod same kore. Gel dobijen iz lista odlikuje izuzetna gorčina. Njena čudotvornost leži u tome što se kroz istoriju koristila za najrazličitija oboljenja i kod najrazličitijih stanja i simptoma i sve uspešno izlečila.

Naučnici su dugogodišnjim istraživanjem dokazali da gel sadrži preko 240 hranljivih sastojaka o čemu ćemo u nastavku malo detaljnije opisati.

 • Vitamine A, C, E kao i vitamine iz B grupe: B1, B2, B3, B6, B9, B12 i folna kiselina.

 • Preko 20 minerala od kojih: magnezijum, cink, bakar, gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, mangan, hrom…

 • 16 enzima iz grupa: proteaza, celulaza, lipaza, amilaza.

 • 20 amino-kiselina od ukupno 22 amino-kiseline koje su poznate i to svih 8 esencijalnih amino-kiselina:  izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

 • 12 Antrakinona kao što su aloin, barbaloin, izobarbaloin, antranol, antracin, alojnu kiselinu, emodin, aloj – emodin, krizofan kiselinu, ester cimetove kiseline, eterično ulje, rezistanol.

  – Saponine;

  – Sterole;

  – Lignine;

  – Monosaharide i polisaharide;

  – Antioksidanse.

ALOE VERA PROIZVODI

Pogledajte ponudu Forever Living Aloe Vera proizvoda.

Posetite stranicu Aloe Vera Proizvodi i informišite se o kompletnoj ponudi proizvoda na bazi Aloe Vera gela kompanije FLP.
ALOE VERA PROIZVODI

Aloe Vera biljka ima sledeća opšta dejstva:

 • Imunostimulativno;

 • Detoksikativno;

 • Antioksidativno;

 • Antiflogistik;

 • Fungicidno;

 • Adstrigentno;

 • Laksativno;

 • Antidijabetičko;

 • Analgetičko;

 • Stimulativno dejstvo;

 • Antivirusno;

 • Baktericidno;

Ukoliko se koristi kao napitak za unutrašnju upotrebu, izuzetno je delotvorna jer jača imuni sistem, smanjuje upalne procese u organizmu, uništava viruse, bakterije, gljivice, podstiče metabolizam na rad a samim tim i organe, detoksikuje organizam što je posebno izraženo kod pušača, alkoholičara, narkomana, za razna stanja svih organa u telu ponaosob,

Ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu, najčešće se može naći u vidu kreme ili gela i odlična je za negu kože, zarastanje rana, opekotine, bolove u mišićima i zglobovima, zaustavlja krvarenje, kod bolesti očiju, raznih stanja u ustima, kompletnu negu i hidrataciju kože od glave do pete.

O ovoj čudesnoj biljci i njenim svim poznatim blagotvornim dejstvima bi mogli knjigu da napišemo, ali ukrato smo se potrudili da Vam dočaramo zašto je ova biljka tako važna, koja su njena neka osnovna dejstva, šta čini sastav ove biljke, koliko je u stvari ona bogata i čudotvorna. Nisu je bespotrebno još pre hiljade i hiljade godina nazivali svim onim nazivima koje smo pomenuli. Zato je izuzetno važno da ukoliko želite da koristite proizvode koji su napravljeni od ove biljke, sa svim njenim sačuvanim blagotvornim dejstvima, znajte da postoji samo nekolicina zaista proverenim proizvođača. Forever Living Products je jedna od njih. To je kompanija koja ima sopstvene plantaže aloje koje se prostiru na hiljade hektara. I njihov cilj je napraviti proizvode od čiste aloje i plasirati ljudima koji nisu u mogućnosti da gaje i koriste čistu biljku, jer kao što smo već napisali opstaje samo pod određenim klimatskim uslovima. Svi proizvodi kompanije Forever Living Products u sebi imaju čist Aloe Vera gel, a postoje napici, dodaci ishrani, proizvodi za negu kože, proizvodi za negu lica, proizvodi za ličnu higijenu, kao i pčelinji proizvodi koji su u kombinaciji sa pravim prirodnim proizvodima koje proizvode pčele i Aloe Vera-om. Korišćenjem proizvoda okusićete sve čari ove biljke, kao i sva njena blagotvorna dejstva i na taj način ćete učiniti nešto veoma lepo za sebe i svoje zdravlje.

Ponudu Aloe Vera proizvoda kompanije Forever Living Products možete pogledati na stranici Aloe Vera proizvodi.

KONTAKTIRAJTE NAS

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Za sve informacije vezane za proizvode, način kupovine, poručivanje proizvoda, kao i za učlanjenje i saradnju budite slobodni da nas kontaktirate putem.
KONTAKTIRAJTE NAS